|
En sık rastlanan bel ağrısı tipi mekanik bel ağrısıdır. Mekanik bel ağrısı olan kişiler bunu genellikle “zonklama” veya “acıma” olarak tanımlamaktadırlar. Ayrıca ağrının hareketle kötüleştiğini ve istirahatle iyileştiğini belirtmektedirler.1 Mekanik bel ağrısı hayatınızı birçok yönden etkileyebilir ve genellikle zorlanma veya yaralanmadan kaynaklanır; ancak, mümkün olan en kısa sürede doğru tanı konması çok önemlidir.1 |
Aşağıda mekanik bel ağrısının yaygın özellikleri ve farklı türleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz veya bel ağrınızın inflamatuvar kökenli olma olasılığını değerlendirmek için 5 Soruda Kendinizi Test Edin.
MEKANİK BELAĞRISININ ÖZELLİKLERİ1,2:
· Herhangi bir yaşta başlayabilir.
· Sabah tutukluğu 30 dakikadan kısa sürer.
· Ağrı genellikle istirahatle iyileşir.
· Değişken başlangıçlıdır, hızla gelişebilir.
· Ağrı sıklıkla yaralanma veya zorlanma ile ilişkilidir.
· Ağrı “zonklama” veya “acıma” şeklinde tanımlanabilir.
MEKANİK BEL AĞRISI TİPLERİ*1,3,4,5:
LOMBER OMURGA BURKULMA VE GERİLMESİ: Genellikle beli destekleyen kasların ve bağların zedelenmesine bağlıdır. Bir objenin düzgün kaldırılmaması, ağır taşıma sonucu ortaya çıkabilir.
DEJENERATİF DİSK HASTALIĞI Omurlar arasında bulunan ve omurganın esnekliğini sağlayan disklerde yıpranma sonucu oluşur.
OMURGA KIRIKLARI Genellikle yüksekten düşme veya araba kazaları gibi sert fiziksel etkiler omurganızdaki kemiklerin kırılmasına neden olabilir, yaşlılarda ise osteoporoza (kemik erimesi) bağlı kırık gelişebilir.
SPONDİLOLİZİS VE SPONDİLOLİSTEZİS: Bel bölgesinin alt kısmındaki omurların üst ve alt eklemlerini birleştiren kemik kısmında (Faset eklemler) gelişimsel bir kırık olabilir, bu kırıklara spondilolizis, bir omurun diğeri üzerinde öne veya arkaya yer değiştirmesine ise (kayma) spondilolistezis denir.
KONJENİTAL (Doğumsal) DEFORMİTE Bu deformiteler omurga, rahimde düzgün şekilde gelişmediğinde ortaya çıkar ve nadir durumlardır. Bu deformiteler, skolyoz (omurganın yana doğru eğriliği) ve kifoz (omurganın kamburlaşması) gibi durumları içerir.
*bazı nedenler verilmiştir.
Referanslar:
1. Cohen SP, et al. Management of low back pain. BMJ. 2008;337:a2167.
2. National Ankylosing Spondylitis Society (NASS). Differentiating inflammatorymechanical back pain. 2012.
3. Low Back Pain Fact Sheet: National institute of neurological disordersstroke http://www.ninds.nih.gov/disorders/backpain/detail_backpain.htm (08.2015)
4. Çıtışlı V, et al.Üç Seviyeli Komşu Olmayan Torakal Vertebra Çökme Fraktürü: Olgu Sunumu. Causapedia, 02.05.2014
5. Çetin N, et al.Belağrısı. İçhastalıklarıdergisi 2014;11:2:84-94